Utflykt 16 maj

Vårens aktiviter avslutades med ett besök i Pilaboparken i Anneberg.
Lars-Göran Giss tog oss med på en vandring mellan de olika byggnaderna i denna anrika och vackra folkpark. Det första husen byggdes 1922 med virke som kom från en utställning i Nässjö.
Den första danskvällen anordnades redan 1923 och officiella invigningen skedde under midsommarfirandet.
Under åren fram 1960-talet var det många fester och teaterföreställningar i parken.
I teaterladan finns ett antal gamla kulisser bevarade från tidigt 1900-tal.

2005 började styrelsen för parken med Lars-Göran Giss i spetsen ett arbete på att renovera de gamla byggnderna igen och försöka fräscha upp parken. Ett stort och omfattande arbete har sedan gjorts.
När Nässjö Folkets park upphörde fick Pilaboparken överta fönster och belysningsstolpar och lotteristånd som nu kom till användning igen.
Pilaboparken har bedömts som en av vackraste i länet och som bäst har bevarat sin ursprungliga karaktär. Bland annat finns de gamla utedassen bevarade, används dock inte då nya moderna toaletter numera har byggts.
Efter rundvaringen i de olika husen, fick vi njuta av smörgåsar och kaffe i den trevliga serveringsbyggnden med de vackra fönstrena.
Det var en mycket trevlig kväll och Lars-Göran, Ingbritt och Laila tackades varmt för att vi fick se den vackra parken som nu har en hel del verksamhet på gång under sommaren.

20190516_191057.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*********************************************************

Månadsmöte 11 april

Spexeryds gruva, var ligger den?


Bernt_Stahl.jpg


Det var många som ställde den frågan. Svaret fick man när Bernt Ståhl besökte Nässjöbygdens Släktforskare. Bernt är uppväxt i Spexeryd, som ligger mellan Ödestugu och Tenhult.

Spexeryd är omnämnt i skrifter redan 1426. I början av 1800-talet började man bryta det manganhaltiga berget. För att utvinna manganet krävs uppvärmning till minst 1000 grader C. Det kunde man inte åstadkomma på plats.Därför skeppades bergmassorna första tiden till ett företag i Glasgow i Skottland. Där hade man tillgång till stenkol som man kunde använda för upphettning. När el-energi kunde utvinnas ur vattenkraften behövde man inte skicka bergmassorna så långt. Det fanns en anläggning vid Vargön, där man kunde åstadkomma den värme som erfordrades.

I Spexerydsområdet fanns fyra gruvor: Hohultsgruvan, Spexerydsgruvan, Ludvigsbergsgruvan och Jakobsbergsgruvan. I gynnsamma förhållanden kunde man utvinna så mycket som 74-87 % mangan ur berget. Mangan används i olika legeringar. Särskilt i aluminium, som man tillverkar läskburkar av.

Den första tiden fanns det inga säkerhetsanordningar. Jobbarna fick klättra ner i de olika schakten på ostadiga stegar. Bergmassan hissades upp i korgar med hjälp av manuell kraft. Det inträffade säkert flera olyckor. Här fanns inte heller några regler mot barnarbete, så det var många ungdomar som hjälpte till i gruvan. Driften pågick i c:a 100 år men lades ner 1921. Under kriget återupptogs verksamheten 1942 – 1946. Under 1950-talet gjordes några provborrningar, men det gav inte underlag för någon verksamhet.

Bernt Ståhl kunde på ett mycket medryckande sätt berätta om verksamheten och visade många bilder, både från förr och nu. Han avslutade med en frågestund, och det var många som ville ha ytterligare uppgifter. Han fick varma applåder från de 40-talet intresserade åhörarna, som nu visste var Spexeryd ligger.

 

***********************************************

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vid tidigare månadsmöten har ett antal tavlor av

Ulf Skoglund med motiv från gamla Nässjö lottats ut.

 

Här ser vi två vinnare som vann var sin av dessa tavlor. 

  Slaktforskm_2010-03-11013.JPG

Gun och Kenneth Eklöf

 

Övriga vinnare i lotteriet:

Rut Söderström

Birgit Wetter

Carina Bergström

Claes-Göran Sandberg

Kerstin Barklid

Helena Persson

Lennart Forsberg

Bruno Svensson

Aino Nilsson

 

 

 

 
stäng